Terarijumi i vivarijumi

Terarijumi

Ukoliko kao kućnog ljubimca želite zmiju, guštera, pauka, žabu ili nekog drugog vodozemca treba da mu omogućite adekvatne uslove za život i razvoj. “Zahvaljujuci” nasim trgovcima, ukoliko postavite pitanje “Sta mi treba da bih drzao kornjacu?”, dobijete odgovor “Samo jedan mali akvarijum u kom treba menjati vodu” .
Posle kupovine ovakvog “aranžmana” čim dodje zima, kornjaca se smrzne smiri prestane da jede i verovatno ugine, a ukoliko ima sreće da preživi zimu onda preraste akvarijum i onda ne znate šta ćete sa njom. Imali smo puno ovakvih primera i često prihvatimo da uzmemo ovakvu životinju samo da se ne bi mučila dalje ili da je vlasnik, koji ne zna šta će sa njom, pusti u Adu Ciganliju i kao rezultat imamo puno kornjaca u Adi koje uništavaju stanište i jaja naših autohtonih vrsta…
Na žalost, trgovina i želja za brzom zaradom je dovela dotle da je uvoz kornjaca zabranjen a Vi ste lišeni jednog lepog kucnog ljubimca.

Ukoliko ipak imate neku ovakvu kornjacu, možemo Vam napraviti divan terarijum u kom će one imati sve što je potrebno za srećan i normalan život.
U terarijume mozemo ugraditi filter za vodu, neki kamen za sunčanje i sijalicu preko potrebnu za život.

Toliko ima divnih terarijumskih životinja koji mogu ukrašavati Vaš dom a Vi, verovatno, i ne znate da postoje.

Za svaku od ovih životinja možemo napraviti terarijum sa potrebnim uslovima za život, a da još bude i lep delić prirode, a možemo Vam nabaviti i hranu za njih.

Vivarijumi

Ukoliko želite da zajedno sa ovim zivotinjama držite i biljke, možda i ribice, možemo Vam napraviti komadić prirode koji se zove vivarijum. U njemu je moguce da čuvate lepe biljke, žabice, insekte, a i akvarijumske ribice.

Nekima su terarijumske zivotinje “ružne” i “opasne” pa ih izbegavaju, a ukoliko ih vide u lepom terarijumu – vivarijumu, odmah požele nešto slicno.

Potrebno je samo malo mašte i znanja… mi imamo i jedno i drugo, na Vama je samo da se odlucite.

Galerija