Zeleni zidovi i krovne bašte

Benefiti ozelenjavanja

Prečišćavanje vazduha, “zeleni pogled”, pokrivanje “nezgodnih uglova”, ili estetski detalj u Vašem dnevnom boravku, termoizolacija, hidroizolacija i  saniranje curenja na krovovima, sakupljanje kišnice i korišćenje kao tehnicka voda. 

Možemo nabrajati benefite i primene jos dugo, dugo, ali cinjenica je da priroda ima rešenje za sve, pa i da pokrije i ispravi neke naše grube greške napravljene u procesu gradnje, uređivanja, života…

Ukoliko ne znate šta ćete sa nekim ćoškom u stanu, zidom u dvoristu, terasom koja prokišnjava, pozovite nas a mi cemo naci neko “prirodno rešenje”. Ukoliko volite da uživate u prirodi, napravite svoj mirni kutak , ili želite nešto prestižno u Vašem okruženju, opet pozovite nas. Mi i priroda imamo rešenje za Vas i skoro svaki pomenuti problem… a i mnogo vise.

Šta su zeleni zidovi

Zamena za odlazak u prirodu… zeleni pogled možete imati i u Vašem okruženju, sastavljen od prirodnih biljaka koje obrastaju zid, stub ili neki drugi kutak  za koji niste verovali da može biti lep (prirodan).
Jednostavan za upotrebu, održavanje i… uživanje.

Zastane dah od prelepih fotografija zelenih zidova u enterijerima hotela, restorana i rezidencija širom sveta. Od pre godinu dana ove zelene aranžmane možete dobiti i kod nas. Može li “zeleni pogled” da bude sastavni deo savremenih enterijera?
Odgovor na ovo pitanje možda možemo dati u redovima izmedju ovih lepih fotografija, ali ipak odlučite sami. Ono što zamislite mi sigurno možemo napraviti.
Estetski momenat je svakako jedan od glavnih razloga da zeleni aranžman predvidite u nekom budućem prostoru. Sam “zeleni pogled ” i izbegavanje saksija i žardinjera u enterijeru predstavlja povećavanje mogućnosti kombinovanja boja i oblika, kako u modernim, tako i u rustičnim i stilskim enterijerima. Zelenim zidom se moze rešiti poneki skoro nerešiv kutak. Biljke nikada nisu suvišne, pogotovo ako mogu da se “sade i po zidu”…
Zeleni zid može biti pravougaonog oblika, kruznog ili elipsoidnog, pa čak i nepravilnog oblika, što umnogome podržava kreativnost i povećava mogućnost upotrebe ovih prirodnih aranžmana.
Benefiti zidova sa biljkama su veliki. Biljke prečišćavaju vazduh i doprinose osećaju svežine i snižavaju temperaturu u prostoru. Redovnim vlaženjem lišća možete povećati vlagu u prostoriji, što je cest problem u urbanim sredinama sa centralnim grejanjem. Pored zelenog zida se može predvideti prostor za relaksaciju i odmor, jutarnju kafu ili druženje.
Zeleni zid može biti i sastavni deo welness i spa centra, bazena, restorana ili kafea. Biljke mogu da rastu svuda, ukoliko im omogućimo uslove, što za nas nije teško. Zidovi sa biljkama se mogu postaviti i u eksterijeru. Razlika je samo u odabiru biljaka koje mogu da žive u uslovima naše klime.
Mogućnosti za upotrebu zelenih zidova su neizmerne. Potrebno je malo mašte, dobre volje i pozitivnog ekološkog razmišljanja.

Šta su zeleni krovovi

Isto kao i sivi, samo malo… mnogo lepši. Po nepisanom pravilu koliko smo zelenih površina uzeli iz prirode i pretvorili ih u sive, toliko zelenih krovova, ili zidova treba vratiti prirodi, koja nam sve oprašta… dokle će, ne znamo, ali puno smo je naljutili.
Svaki ravni krov može uz određena sredstva da preraste u zeleni krov. Eto bezbroj mogućnosti za kreiranje Vaše sopstvene oaze u centru grada. Ne treba svaki put bežati van grada i nije neophodno da imate zemlju. sve to mozete imati i na Vasem krovu i to svakog dana.
Mi imamo tehnička znanja i dovoljno mašte. Znamo i možemo.

Pitanja i odgovori (FAQ)

P: Kako se održava zid sa biljkama?
O: Dovoljno je 5 minuta dnevno uključiti sistem za zalivanje (može biti i automatizovano), ugrađen u podlogu i za to vreme ovlažiti prskalicom lišće biljaka. Jednom mesečno se u prskalicu ubaci đubrivo koje biljke upijaju preko lišća a u vodu za zalivanje se dozira preporučeno tečno đubrivo.
Informišite se više o održavanju zidova sa biljkama

P: Da li se pre postavke krovne bašte mora uraditi izolacija?
O: Pre postavljanja krovne bašte treba da se uradi pouzdana hidroizolacija kao i termoizolacija.

P: Kakav je odabir biljaka za zeleni zid?
O: Postoje biljke čija se ugradnja preporučuje u zelene zidove. Obično su to biljke koje vole vodu a njihovo korenje se može uhvatiti za supstrate koji nisu zemlja(hidropono uzgajanje biljaka)

P: Kako biljke mogu da rastu bez zemlje?
O: Potrebno je da se obezbedi supstrat za hvatanje korenja i vodu koja prolazi pored korena nesmetano. Hranljive materije koren uzima iz vode kojom se ovlažuje supstrat specijalnim sistemom ovlaživanja.

P: Kako se hrane biljke iz vode?
O: Biljkama uopšte nije potrebna zemlja da bi rasle. Sve potrebne materije ona uzima preko korena (hidropono uzgajanje biljaka)

P: Da li krovna bašta mora da se zaliva?
O: Neophodno je redovno zalivanje biljaka, pogotovo u letnjim mesecima. Poželjno je ugrađivanje automatskog sistema za zalivanje, što je i najsigurnije.

P: Da li je za formiranje zelenog zida potrebno ugraditi nesto posebno, instalacije i sl?
O: Poželjno je na mestu gde želite zid sa biljkama postaviti dovod i odvod vode. Ukoliko nema mogućnosti na terenu, navodnjavanje se vrši iz rezervoara na dnu zida pumpama koje se uključuju jednom dnevno pomocu tajmera. Sve može biti automatizovano. Potrebna je i struja u zoni ugradnje.

P: Može li na krovu da se sadi veliko drveće?
O: Za veliko drveće potrebno je dosta zemlje. Kako na krovnim baštama imamo malo zemlje (do 50 cm) potrebno je ugraditi dodatne žardinjerske delove iznad postojeće zemlje i onda možete saditi visoke biljke.

P: Koja je cena zelenog zida?
O: Cena ugradnje zavisi od dosta parametara, ali vrlo je slična ceni ugradnje vodenog zida. Pozovite nas i mi ćemo Vam na osnovu informacija sa terena, formirati ponudu sa vizualizacijom.