Akvarijumi

Kada zamišljate idealan životni ili radni prostor, možda je bar jedna ideja bila lep, veliki akvarijum.
Svaki prostor, ma koje veličine, može biti oplemenjen akvarijumom – u zidu, na plafonu, u uglu, centru prostora… Prema starioj kineskoj filozofiji života, Feng Shui, akvarijum može biti idealan instrument uspostavljanja energetske ravnoteže u prostoru. Postavljen na pravo mesto može vlasniku omogućiti sreću, bogatstvo, harmoniju…

Iskustvo u izradi akvarijuma od 30 godina I puno zadovoljnih klijenata, razlozi su da kreiranje ovog delića prirode u Vašem najbližem okruženju, poverite baš nama. Akvarijum prvenstveno treba da bude opuštajuci I smirujući element u Vašem životu, uklopljen stilski i funkcionalno u enterijer životnog ili radnog prostora.

Da bi vam približili akvaristiku, živi vodeni svet planete Zemlje i pomogli vam u čuvanju i održavanju akvarijuma i terarijuma, pre 9 godina smo formirali Javni Akvarijum i Tropikarijum Beograd, koji je rezultat naših 30 godina života i rada. Nalazi se u ulici Milenka Vesnića 3 na Dedinju gde postoji na stotine velikih, srednjih i manjih akvarijuma koji su formirani kao biotopi sa vrstama riba, vodizemaca i gmizavaca sa najrazličitijih delova planete. Tu su biotopi Amazona, Crvenog mora, afričkih jezera Malawi, Tanganjika i Viktorija, azijskih i australijskih reka i jezera a posebno mesto zauzimaju biotop Jadrana i domaći biotopi u kojima su nastanjene naše domaće vrste riba, vodozemaca i gmizavaca a u cilju upoznavanja, najpre dece predškolskog i školskog uzrasta, srednjih škola i fakulteta kao i ostalih zainteresovanih gradjana sa domaćim autohtonim i alohtonim vrstama, njihovim životom i razmnožavanjem a najviše sa očuvanjem i zaštitom od prekomernog, uglavnom štetnog delovanja ljudi i modernog načina života.
Javni Akvarijum i Tropikarijum Beograd je naseljen u preko 80% od udomljenih životinjica koje njihovi vlasnici nisu više mogli da čuvaju a ostatak od životinjica koje su tu rodjene ili su na čuvanju sakupljeni od strane naučnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Prirodnjačkog muzeja i Biološkog fakulteta.
 
Da bi prirodno I funkcionalno uklopili ovaj vodeni svet u Vaš dom, potrebno je napraviti neke konsultacije I iskoristiti naše iskustvo da bi došli do najboljeg rešenja za Vas. Dovoljno je da pošaljete fotografiju prostora, u koji želite sa smestite akvarijum, I naš dizajnerski tim će “ubaciti” u Vaš prostor neki od akvarijuma, po Vašem izboru, ili ćemo ubaciti nekoliko razlišitih akvarijuma, po našem izboru, uklopljene u enterijer. Ne morate uraditi taj akvarijum, dovoljno je da samo vidite kako se uklapa u prostor.

Ukoliko je prostor još u izgradnji, kontaktirajte nas jer je još uvek moguće napraviti neke male promene na strujnim instalacijama ili u gradjevinskom delu, koje će nama pomoći u planiranju I izgradnji, a posebno Vama u daljoj upotrebi. Ponekad male promene u sivoj fazi gradnje mogu puno uštedeti, a o izgledu I funkcionalnosti da ne govorimo.

Kada pravilno formiramo akvarijum i naselimo ga živim svetom, da bi akvarijum ostao lep i razvijao se, neophodno je redovno održavanje akvarijuma. Poučeni iskustvima u radu sa klijentima, uvideli smo da je održavanje uvek najveći problem za odluku o posedovanju akvarijuma. Mi Vam ne možemo reći da se akvarijumi ne održavaju, jer to nije istina, ali možemo kreirati sistem filtriranja optimalan za Vaš akvarijum, koji će Vam omogućiti držanje akvarijuma sa minimalnim ulaganjem rada. Prema našim procenama , vreme potrebno za održavanje akvarijuma je 30 minuta mesečno.

O održavanju akvarijuma se možete informisati na linku ODRŽAVANJE

Vrste i oblici akvarijuma

Slatkovodni akvarijumi mogu biti hladnovodni i tropski

– Hladnovodni akvarijum:
 
Hladnovodni akvarijumi se uglavnom formiraju sa japankama ili koi šaranima ili sa domaćim vrstama riba, šaranima, babuškama, linjacima, pastrmkama… To su akvarijumi u koje treba postaviti grejač naštelovan na 15 do 18 stepeni, da preko zime nema velike varijacije temperature. Ovi akvarijumi treba da budu opremljeni malo jačim filterom jer su hladnovodne ribe veliki zagadjivači akvarijuma. Hranjenje riba treba da bude dozirano i po mogućnosti hrana treba da je predviđena za te vrste riba, što vise nije teško naći u prodavnici. 
 
– Toplovodni akvarijum (tropski akvarijum):
 
Tropski akvarijum moze biti uređen na puno načina. Prema željama i afinitetima vlasnika-korisnika, tipovi akvarijuma su: akvarijum sa kamenim aranžmanom, akvarijum sa biljkama, akvarijum sa veštackim pozadinama, “aquaskaping” ili prirodno dizajnirani akvarijumi sa biljkama, kamenjem i panjevima…

Podeljeno po vrstama riba akvarijumi mogu biti podeljeni na: amazonski akvarijum, akvarijum sa africkim ciklidima, i razni oblici mix akvarijuma.

Morski akvarijumi prema vrstama mogu biti hladnovodni i tropski.

Hladnovodni akvarijumi su obično mediteranski ili jadranski akvarijumi i mogu biti akvarijumi sa ribama, akvarijumi sa nižim organizmima (sasama, rakovima, koralima) i akvarijumi za čuvanje i održavanje rakova i purifikaciju školjki za upotrebu u ishrani.

Tropski morski akvarijumi mogu takođe biti akvarijumi sa ribama, akvarijumi sa koralima i mešoviti akvarijumi sa ribama i manje nežnim nižim organizmima(koralima, sasama i sl.).

Oblici akvarijma

Akvarijum možete postaviti na najrazličitija mesta u prostoru. Veličina stana i vrsta nameštaja ne treba da budu ograničavajuci faktor za Vašu želju da imate akvarijum. Plafon, ćošak, radni sto, sto u dnevnom boravku ili “slika u zidu” ili na zidu, mogu biti mesta na koja možete postaviti akvarijum bez večih ograničenja. Potrebno je samo prilagoditi osnovnu aparaturu akvarijuma prostoru i obliku, kako ne bi bilo teškoca u održavanju akvarijuma.

Bez obzira na ogranicenja koja na prvi pogled postoje, akvarijum zaista možemo da ugradimo skoro svuda. Potrebna je samo vaša želja, mi đemo ostalo uklopiti.

Verujte da postoji negde i Vaš akvarijum, pozovite, napravicemo ga zajedno…

Galerija

Na slikama koje slede, možete pogledati šta smo mi to do sada uradili. Svi akvarijumi su naših ruku delo i nalaze se u privatnim i javnim prostorima širon naše zemlje, a i dalje… uživajte: