Zablude i obmane

Profesionalna etika nam nalaže da Vam kažemo, a Vas molimo da ovaj tekst obavezno pročitate:
  1. DEBLJINA STAKLA mora biti odgovarajuća visini vodenog stuba u njemu.Svaki akvarijum koji je visine 60cm ne može biti urađen staklom tanjim od 10mm, 70cm-12mm, 80cm-15mm, 90cm- 18mm,100cm-20mm… za veće akvarijume se obratite profesionalcima jer nisu uobičajeni i česti  u potražnji i izradi.  
 
  1. AKVARIJUM se izrađuje isključivood obrađenog stakla, takozvana K-P obrada, koja poravna sve loše isecene ivice stakla. Ova obrada ublaži ili potpuno ukloni pogrešne napone u staklu nastale u procesu sečenja i lomljenja stakla, koji je neminovan, jer takva je tehnologija sečenja. Vrlo često smo imali prilike da vidimo da zarad “konkurentske” cene akvarijuma u izradi neki “priozvođači” urade akvarijum od neobrađenog stakla, što je potencijalno vrlo nesigurno i manja cena akvarijuma u startu je jedna jako loša “medveđa usluga” za Vas koji se odlučite za ovakav rizičan potez. Obavezno pitajte i zahtevajte da vam akvarijum bude urađen od obrađenog stakla.
 
  1. SILIKON kojim se spajaju stakla akvarijuma treba da bude isključivo silikon za akvarijume, što pišena svakoj tubi i mora biti u roku trajanja u trenutku lepljenja. I ovo je zahtev koji mora biti ispoštovan i slobodno insistirajte na tome, koji je silikon i koji mu je rok trajanja. 
 
  1. POZADINA akvarijuma i scenografija unutra isključivo treba da budeod prirodnog kamena, panjeva i peska. Eventualno je dozvoljeno da pozadina bude izrađena od KOMPOZITNIH epoksidnih materijala, kao što se radi na zapadu i u ozbiljnim drzavama. NIKAKO nemojte dozvoliti da pozadina Vašeg akvarijuma bude urađena od takozvanih “3D akvapozadina” urađenih od stiropora ili stirodura u poslednje vreme popularnih kod nas jer izgledaju kao da su sa Pinka ili Granda. OVO NIJE PRAVI NAČIN DA IMATE LEP AKVARIJUM jer je skraceno resenje onih prelepih pozadina koje ste, mozda imali prilike da vidite u inostranstvu. TO NISU OVE POZADINE KOJE IMATE PRILIKE  DA NABAVITE KOD NAS . Ove pozadine su nepostojane, posle par godina se odvaja premaz od stiropora a neke vrste ribica mogu i da je progrizu (panaque nigrolineatus), što smo imali prilike da vidimo. 
 
  • Ne zaboravite: AKVARIJUM JE DEO PRIRODE i to treba da ostane. 
 
  1. Ukoliko imate u kući uređaj zaprečišćavanje vode Zepter ili Nobel, nikako nemojte u akvarijum sipati vodu iz tih uređaja. Možete dolivati vodu jer je ona mekana i neće narušiti tvrdoću vode u akvarijmu, ali nemojte pri zameni vode koristiti nju. Na taj način smanjujete tvrdoću vode u Vašem akvarijumu, dok su ribice u radnjama isključivo u tvrdoj, ili tkzv česmenskoj vodi. Ubacivanje ribica u ovakvu vodu dovodi do šoka i u velikom broju slučajeva do uginuća i razboljevanja ribica, što može ugroziti i stare ribice u akvarijumu.
 
Možete dolivati vodu iz uređaja ali nikako nemojte pri zameni dopunjavati akvarijum vodom iz uređaja.